Obezite, dünyanın her yerinde büyük bir problemdir. İnsanlar fazla kilo ve sağlık ile daha fazla ilgilenmeye başlamıştır ve bu yönde çaba göstermektedir. Diyabet yönetiminde asıl hedef kan şekeri kontrolüdür. Bu yüzden gıda sektöründe, kalori olmadan tatlı tadı vermek amacı ile alternatif tatlandırıcılar bulunmuştur. Şeker ikamesi, şeker bazlı tatlandırıcılardan çok daha az gıda enerjisi içeren ancak şeker gibi bir tat sağlayan gıda katkı maddesidir. Bu şekerler istenen tatlılığa sahip olsa da insan vücudunda metabolize edilmez ve bu yüzden kalori alımına neden olmaz.
Aslında bir tatlandırıcı, şekerin tatlı etkisini taklit eden bir gıda katkı maddesidir. Tatlandırıcıların sağladığı beslenme seçeneği, genelde şişmanlık ve şeker hastalığı tedavisine yardımcı olmaktadır.
Bir kısım tatlandırıcılar, çok yoğun tatlı tadı olan maddelerden oluşmaktadır. Bu yüzden fazla miktarda şeker tadı almamak için az miktarlarda kullanılır. Sakarin, aspartam, neotam, sükraloz ve siklamat bu türden tadlandırıcılardandır.
Dünyada diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalıkları arttıkça yiyeceklerde, şekerlerde, alkolsüz içeceklerde ve başka gıda maddelerinde bulunan şeker miktarı endişe yaratmaktadır. Ancak tatlandırıcıların da sağlık üzerinde başka problemler yarattıkları konusunda endişeler bulunmaktadır. Bu nedenle günümüzde yapay tatlandırıcılar bir yandan dikkat çekerken bir yandan da bunlar üzerindeki araştırmalar devam etmektedir. Yapay tatlandırıcı kullanımının sağlık riskleri yaratıp yaratmadığı konusunda tartışmalar devam etmektedir.
İstenen miktarda tatlılık, düşük kalori ve en az gözlenen fizyolojik etkilere sahip tatlandırıcılar üretmek için araştırmalar sürmektedir. Bu araştırmalar doğal olarak birçok test ve analizler gerektirmektedir.
Çeşitli yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı kullanmak birçok ülkede oldukça popülerdir. Kapsamlı yapılan bilimsel araştırmalar, ABD ve Avrupa ülkelerinde, stevia, asesülfam-K, aspartam, neotam, sakarin ve sukraloz isimli tatlandırıcıların, gıdalarda kullanımı onaylanmıştır ve düşük kalorili bu altı tatlandırıcının güvenli olduğu açıklanmıştır.
Kısaca bir şeker ikamesi, şeker tadı etkisini çoğaltan, ancak genelde daha düşük besin enerjisine sahip olan bir gıda katkı maddesidir. Tatlandırılcar şekerden yaklaşık iki yüz kat daha tatlıdır. Bir kısım şeker ikameleri doğaldır, bir kısmı ise sentetiktir. Doğal olmayan şeker ikamelerine genel olarak yapay tatlandırıcılar adı verilmiştir. Günümüzde gıda sektöründeki üreticiler, giderek artan oranda yapay tatlandırıcılar yerine şeker veya mısır şurubu kullanmaktadır. Ancak yapay tatlandırıcılar, bunları üreten firmalar için çok yüksek kar marjı yaratmaktadır.
Bu arada gıda sektöründe, ticari olarak hazırlanmış gıda ürünlerinde yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) kullanılmaktadır. Bunun yanında mısır şurubu, mısırdan çıkarılan ve sıvı hale getirilen bir şekerdir ve saf glukozdur. Oysa HFCS içindeki glukozun bir kısmı kimyasal bir işlemle fruktoza dönüştürülmüştür. Bu şekilde mısır şurubu normal sofra şekerinden çok daha tatlı hale getirilmiştir. Mısır şurubu mısır nişastasından elde edilir ve esası glukozdur. Gıda ürünlerinde aromayı arttırmak, hacim kazandırmak, şekerin kristalleşmesini önlemek ve dokuyu yumuşatmak için kullanılmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda yapılan tatlandırıcı testlerinde başlıca şu standartlara uyulmaktadır:
EUROLAB, çok sayıda laboratuvar hizmetleri kapsamında ilave şeker analizleri de gerçekleştirmektedir. Bu testler sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli test hizmetleri almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.
Laboratuvar hizmetleri kapsamında verilen ilave şeker analizleri yanı sıra EUROLAB, başka test hizmetleri de vermektedir.