Tekstil ve besin alerjeni testi, işlenmiş ve işlenmemiş tekstil ve besin alerjeni proteinlerini tespit etmek için yapılmaktadır. Genelde başlıca besin alerjeni ürünler şunlardır: yerfıstığı, fındık, soya, süt, yumurta, balık ve deniz ürünleri, sülfit, buğday, susam ve hardal. Yapılan besin alerjeni testleri, içeriğinde istenmeyen gıda alerjileri bulunmadığından emin olmak için hammaddelerin ve bitmiş ürünlerin testlerini kapsamaktadır. Ayrıca bu testler gıda üretim tesisindeki olası çapraz bulaşmayı da belirlemeye yöneliktir.
Genelde piyasada ürün geri çağırma işlemlerinin yüzde 60’ı gıda alerjenlerinin bir sonucudur. İşletmeler bu yönde zarar görürken, diğer yandan yanlış etiketleme yüzünden tüketiciler de risk altına girmiş olmaktadır. Tüketicileri güvende tutmak en önemli konudur. Bu nedenle işletmelerin kalite kontrol ekipleri, güvenli bir ürünün piyasaya sürülmesinden öncelikle sorumludur. İşletmelerin alerjen test yöntemi ne kadar basit ve uygulanabilir ise, hata olasılığını azalttığı için o kadar iyi demektir. Gıda test laboratuvarları, gıda maddelerinin piyasaya sunulma hızlarından ödün vermeden etkili şekilde alerjen test sürecini gerçekleştirmek zorundadır. Gelişmiş laboratuvarlar, basit, güvenilir ve hızlı sonuçlar için gıda işleme tesislerinin ihtiyaçlarına cevap vermek zorundadır.
Laboratuvarlar için basitleştirilmiş iş akışı, güvenilirlik ve hız en önemli üç faktördür. Laboratuvarlarda hem işlenmiş hem de işlenmemiş proteinleri tespit etmek için tasarlanmış alerjen protein hızlı testi prosedürleri bulunmaktadır. Bu düzenli yaklaşım, alerjen test yöntemini basitleştirmeye yardımcı olmaktadır. Bu laboratuvarlar güvenilirliklerini, aldıkları uluslararası akreditasyonlara borçludur. Nihayet testlerin hızlı sonuçlandırılması, üretim hatlarında ürünler arasında geçiş yapılırken önemli olmaktadır.
Alerji testleri, semptomların alerjene özgü antikorlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için yapılmaktadır. Birçok semptom viral enfeksiyonlar ve tahriş edici maddeler gibi diğer faktörlerden kaynaklanabileceği için alerji testleri önemli olmaktadır. Bir hastanın, şüpheli alerjene maruz kaldıktan sonra semptomları yoksa, alerjisi olması muhtemel değildir. Alerji testi, bir hastanın alerjik duyarlılığı olup olmadığını ve klinik alerjisi olup olmadığını belirleyebilir.
Ülkemizde alerji testleri için baş vurulan başlıca standartlar şunlardır:
Uluslararası yayınlanmış başka standartlar ve test yöntemleri de bulunmaktadır.
Test yöntemlerine gelince, kan testleri cilt testleri kadar sık yapılmamaktadır. Çünkü cilt testlerine göre daha az hassastır ve daha pahalıdır. Genel olarak alerji tespiti için cilt testleri yapılmaktadır. Bu testler polen, evcil hayvan ve toz akarları gibi havadan kaynaklanan maddelere karşı alerji tanısı için çok güvenilirdir. Alerji cilt testleri yapılırken, cilt şüpheli alerjiye neden olan maddelere (alerjenlere) maruz bırakılır ve herhangi bir alerjik reaksiyon belirtileri takip edilir. Alerji testleri, kişinin geçmiş tıbbi bilgileri paralelinde, dokunulan, solunan veya yenen belli bir maddenin semptomlara yol açıp açmadığını doğrulamaktadır.
Alerji testlerinden elde edilen bilgiler, alerjiyi önleme, ilaçlar veya alerji tedavisini içeren bir tedavi planı hazırlanmasına yardımcı olmaktadır. Genel olarak alerji cilt testleri, şu alerjik durumları tespit etmek amacı ile yaygın olarak yapılmaktadır: saman nezlesi, alerjik astım, egzama, yiyecek alerjisi, penisilin alerjisi, arı zehiri alerjisi ve lateks alerjisi.
EUROLAB, çok sayıda laboratuvar hizmetleri kapsamında alerjen test hizmetleri de vermektedir. Bu testler sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli test hizmetleri almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.
Laboratuvar hizmetleri kapsamında verilen alerjen test hizmetleri yanı sıra EUROLAB, başka test hizmetleri de vermektedir.