CB şeması, Uluslararası Elektrik Ekipmanları Komisyonu (IECEE) tarafından oluşturulan ve dünya çapında katılımcı laboratuvarlar ve belgelendirme kuruluşları arasında ürün güvenliği bakımından test sonuçlarının kabulüne dayanan uluslararası bir programdır. Üretici firmalara, CB testleri ve sertifikası programı sayesinde, ürünleri için birden fazla ulusal güvenlik belgesi almanın basit bir yolunu sunulmuş olmaktadır. Bugün dünyada ellinin üzerinde ülkede bu program uygulanmaktadır. Ülkemiz de bu programı uygulayan ülkeler arasındadır.
Üretici firmalar ürünleri için birden fazla ulusal güvenlik belgesi alabilmek için, belgelendirme kuruluşlarından CB test raporu ve ilgili CB sertifikası talep edebilmektedir. Bu durumda fazladan testler yaptırmak gerekmeden, sadece CB test raporu ve ilgili CB sertifikası yeterli olmaktadır. Ellerinde daha önceden alınmış CB test raporu ve ilgili CB sertifikası bulunan firmalar için bu belgeler sertifika kodlarından birini yayınlamak için temel olarak kabul edilmektedir. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından yapılan duyurularda, daha önce test edilmiş cihazlardaki entegre bileşenlerin kabul edileceği ve ulusal sertifikalar için kuruluşların yeni test numuneleri talep etmeyecekleri açıklanmıştır.
Son zamanlarda, her ülke kendi güvenlik standartlarını oluşturmaktadır. Ancak ürünlerin uluslararası pazarlara sunulması için her ülkenin standardının onaylanması gerekmektedir. Güvenlik onay sertifikasına uyumluluk için her bir standardın, yetkili test laboratuvarı tarafından sağlanan test sonuçları esas alınarak Certification Body (CB) tarafından onaylanması gerekmektedir.
Örneğin, EN 62368-1 ses, video, bilgi ve iletişim teknolojisi ekipmanlarının güvenlik gereksinimlerini açıklayan bir standarttır. Ancak her ülke, bu standardın bir kısmını kendi uygulamaları kapsamında değiştirmektedir. Buna standart sapması denmektedir. Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından bu standart, TS EN 62368-1 Audio/video, bilgi ve iletişim teknolojileri donanımı - Bölüm 1: Güvenlik kuralları başlığı ile yayınlanmıştır.
Eğer elektrikli veya elektronik bir ürün birkaç ülke için güvenlik onayı alırsa, yapılacak testlerin sayısı azalmaktadır. Bununla birlikte, test konusu farklı standartların kapsamına giriyorsa, değerlendirme için zaman ve maliyetten tasarruf sağlanmış olmaktadır. Sorunu çözmek için Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), herhangi bir Certification Body (CB) tarafından sağlanan test raporunun, diğer standartların sertifikasyon işlemleri için kullanılabileceğini açıklamıştır.
Bu bakımdan yetkili kuruluşlar, güvenlik standartlarının birçoğu için CB Test Raporu hazırlamaktadır.
CB şeması, uluslararası ticaret yapan üretici firmalara ve distribütörlere başlıca şu faydaları sağlamaktadır:
Günümüzde CB şeması, elliden fazla ülkede geçerli olan uluslararası bir ürün belgelendirme organizasyon ağıdır. Bu sisteme katılan her ülkede, IECEE tarafından Ulusal Sertifikasyon Kuruluşları olarak kabul ettiği kuruluşlar bulunmaktadır.
CB şeması sürecinde elektrikli ve elektronik cihaz ve ekipmanlar, uyumlaştırılmış tüm standartlara ve bu ürünlerin pazarlanacağı ülkelerde geçerli ulusal farklılıklara göre test edilmektedir. Arkasından katılımcı ülkelerde ulusal sertifikalar almak için kullanılacak CB Test Sertifikası ve CB Test Raporu düzenlenmektedir. Bu belge ve raporlar, ilave test gereksinimlerini en aza indirmektedir. Ulusal farklılıklar (sapmalar), CB programının her ülkenin yerel güvenlik endişelerini gidermek amacı ile izin verdiği özel koşullardır.
Kuruluşumuz belgelendirme hizmetleri kapsamında CB test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
CB test hizmetleri, kuruluşumuz tarafından verilen belgelendirme hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok belgelendirme hizmetleri daha verilmektedir.