TURCLAB Laboratuvar Yapı Malzemeleri için laboratuvarında Bina İnşaatı ve Malzemelerin Yangın Testleri İçin Standart Test Yöntemlerini uygulamakta ve test hizmeti gerçekleştirmektedir bu test metotları, 1.1'de belirtilen yapı elemanı tiplerinin bir yangın içerdiği süreyi değerlendirmek, yapısal bütünlüklerini korumak veya önceden belirlenmiş bir test maruziyeti sırasında her iki özelliği de sergilemek için tasarlanmıştır.
Test, belirli bir süre boyunca belirli sıcaklıkları elde etmek için test edilen bir numuneyi kontrol edilen standart bir yangına maruz bırakır. Gerektiğinde yangına maruz kalma, Uygulama E2226'ya göre uygulanan belirli bir standart yangın hortumu akışının uygulanması ile takip edilir. Test, bu yangına maruz kalma koşulları altında benzer yapı elemanlarının yangın testi tepkisine ilişkin göreceli bir ölçü sağlar. Maruziyet, tüm yangın koşullarını temsil etmemektedir, çünkü koşullar, yangın yükleme miktarının, yapısının ve dağılımının, havalandırma, bölme büyüklüğü ve konfigürasyonunun ve bölmenin ısı emici özelliklerinin niteliği ve dağılımındaki değişikliklerle değişir. Test koşullarından veya boyut, malzemeler, montaj yöntemi gibi test örneği yapısından kaynaklanan değişiklikler de yangın testi tepkisini etkiler. Bu nedenlerden dolayı, sahada inşaat için uygulamada varyasyonun değerlendirilmesi gerekmektedir.
Test standardı aşağıdakileri sağlar:
Duvarlar, bölmeler ve zemin veya çatı test numuneleri için:
Kirişler ve sütunlar gibi bireysel yük taşıma elemanları için:
Test standardı aşağıdakileri sağlamaz:
ASTM E 119 Standard Kapsamı
1.1 Bu yangın testi tepkisi standardında açıklanan test yöntemleri, duvar ünitelerinin montajlarına ve yük taşıma ve diğer duvarlar ve bölmeler, sütunlar, kirişler, kirişler, levhalar ve kompozit levha dahil olmak üzere binalar için yapısal malzemelerin montajlarına uygulanabilir. zeminler ve çatılar için kiriş tertibatları. Ayrıca, bitmiş bir binanın daimi ayrılmaz parçalarını oluşturan diğer montajlara ve yapı birimlerine uygulanabilir.
1.2 Sınıflandırmaların maruz kalma süresi boyunca belirli yangın test koşullarına karşılaştırmalı performans göstermesi ve diğer şartlar altında ya da yangına maruz kaldıktan sonra kullanım için belirlenmiş olduğu kabul edilmemesi amaçlanmaktadır.
1.3 Bu standart, malzemelerin, ürünlerin veya grupların kontrollü koşullar altında ısıya ve aleve olan tepkisini ölçmek ve tarif etmek için kullanılır, ancak kendi başlarına altındaki malzemelerin, ürünlerin veya grupların yangın tehlikesi veya yangın riski değerlendirmesi için gerekli tüm faktörleri içermez gerçek yangın şartları
1.4 Bu test yöntemleri, bina inşaatı montajlarının test sonuçlarını karşılaştırmak için standart bir yangına maruz kalma sağlar. Bu testlerin sonuçları, bina inşaatı ve montajlarının öngörülen yangın performansını değerlendirmede bir faktördür. Bu test sonuçlarının gerçek bina yapım performansını tahmin etmek için uygulanması test koşullarının değerlendirilmesini gerektirir.
1.5 İnç-pound birimlerinde belirtilen değerler standart olarak kabul edilir. Parantez içinde verilen değerler, sadece bilgi için sağlanan ve standart olarak kabul edilmeyen SI birimlerine yapılan matematiksel dönüşümlerdir.
1.6 Bu standart, kullanımıyla ilgili olan varsa, güvenlikle ilgili tüm endişeleri çözme iddiasında değildir. Uygun güvenlik, sağlık ve çevresel uygulamalar oluşturmak ve kullanımdan önce yasal sınırlamaların uygulanabilirliğini belirlemek bu standardın kullanıcısı sorumluluğundadır.
1.7 Bu standardın metni açıklayıcı malzeme sağlayan notlar ve dipnotlar ile ilgilidir. Bu notlar ve dipnotlar (tablo ve şekillerde olanlar hariç) standardın gereklilikleri olarak kabul edilmeyecektir.
1.8 Bu uluslararası standart, Dünya Ticaret Örgütü'nün Ticaretin Önündeki Teknik Engeller (TBT) Komitesi tarafından yayınlanan Uluslararası Standartlar, Kılavuzlar ve Öneriler Kararında belirlenen standardizasyon konusundaki uluslararası tanınmış ilkelere uygun olarak geliştirilmiştir.
ASTM E119 içn Referans Standardları
ASTM Standartları
C569 Önceden Oluşturulmuş Isı Yalıtımlarının Girinti Sertliği için Test Yöntemi
D6513 Standart Yangın Dayanımı Testleri İçin Ahşap Çerçeve Duvarlara Bindirilmiş Yükü Hesaplama Uygulaması
E176 Yangın Standartları Terminolojisi
E177 ASTM Test Yöntemlerinde Kesinlik ve Yanılgı Terimlerinin Kullanımına İlişkin Uygulama
E691 Test Yönteminin Hassaslığını Belirlemeye Yönelik İşbirliğine Dayalı Bir Çalışma Yürütme Uygulaması
Penetrasyon Yangın Durdurucu Sistemlerin Yangın Testleri için E814 Test Yöntemi
E2226 Hortum Çayı Uygulaması Uygulaması
ASTM E 119 testleri genel olarak aşağıdaki konularda talep edilmektedir.
Kirişler ve Kolonlar - Yapı Tasarımı ve İnşaatı - Yapı Ürünleri - Bina Yapıları - Tavanlar - Yangın Testi - Alev Alma - Döşeme ve Yer Kaplama Sistemleri