Tıbbi cihazların klinikteki performansı, amaçlanan kullanım gerekliliklerini yerine getirmesinin yanı sıra; hasta vücuduyla temas ettiği zaman içerisinde, hastada beklenmedik bir etkiye yol açması ve biyolojik açıdan uyumlu olmasıyla ölçülmektedir. Bunun yanı sıra biyouyumluluk kavramı; tıbbi cihazın hasta vücuduyla teması süresince kullanım amacında belirlenen reaksiyonlar veya çalışma mekanizması haricinde; yan etkisiz veya durağan kalması olarak tanımlanmaktadır.
Tıbbi malzemelerin Biyouyumluluk Testleri
GEN162 - Sitotoksisite Testleri (ISO 10993-5)
GEN163 - Sensitizasyon Testi(ISO 10993-10, Guine Pig Max.Test (OECD TG 406))
GEN164 - İritasyon veya Derialtı Reaksiyon Testi (ISO 10993-10)
GEN165 - Akut Sistemik Toksisite Testi (ISO 10993-11)
GEN166 - Subakut Sistemik Toksisite (ISO 10993-11)
GEN207 - Subkronik Sistemik Toksisite (ISO 10993-11)
GEN208 - Kronik Sistemik Toksisite (ISO 10993-11)
GEN167 - Genotoksisite Testi – Bakteriyel Geri Mutasyon Ames Testi (ISO 10993-3 (OECD TG 471))
GEN169 - İmplantasyon Testi (ISO 10993-6)
Kimyasallar ve Kozmetik Biyouyumluluk Testleri
GEN184 - Akut Oral Toksisite – Akut Toksik Sınıf Metodu (OECD TG 423)
GEN194 - In vitro EpiDerm™ Deri İrritasyon Testi (OECD TG 439)
GEN195 - In vitro EpiDerm Deri Korrozyon Testi (OECD TG 431)
GEN 197 - İn Vivo Akut Göz İrritasyon/Korrozyon Testi (OECD TG 405)
GEN 201 - Akut Oral Toksisite – Tek Doz Protokolu (OECD TG 420)
GEN 202 - Tekrarlanan Dozda 28-gün Oral Toksisite Testi (OECD TG 407)
GEN 203 - Genotoksisite Testi- İn Vitro Komet Testi
Tıbbi malzemelerin biyouyumluluk performansları ve testleri ISO 10993 Tıbbi malzemelerin biyolojik değerlendirilmesi standart serisine tabiidir. ISO 10993 standart serisi, genel olarak tüm dünyada en fazla kabul gören biyouyumluluk test referansı olsa da; bazı diğer ülkelerde (örn. Çin, Amerika, Kanada gibi) biyouyumluluk test gereklilikleri birt çeşit farklılıklar gösterebilmektedir.
Biyomalzemeler, insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek veya desteklemek amacıyla kullanılan doğal ya da yapay malzemelerdirler. Bu amaca uygun olarak yeni malzemelerin geliştirilmesi için yoğun çaba harcanmaktadır.
Yaşayan bir sisteme implante edilmek organ ve dokuların işlevlerini kısmen veya tümden üstlenmek üzere tasarlanmış biyomalzemeler; biyolojik yönden uyumlu olması, toksik ve karsinojenik olmaması, kimyasal açıdan inert ve stabil olması, yeterli mekanik kuvvete sahip olması, yoğun bir yaşama uyum gösterebilmesi, uygun ağırlık ve dansitede olması gerekmektedir. Ayrıca fiziksel, kimyasal, mekanik, termal özelliklerinin iyi bilinmesi ve doku ile allerjik, toksik, karsinojenik reaksiyon vermemesi istenmektedir.
Bu kapsamda geliştirilen tıbbi malzemelerin insanlar üzerindeki dokulara karşı biyouyumluluk sağlayabilmeleri ancak yapılan testler sonucunda netlik kazanmaktadır.
Dünyanın her bölgesinde, tıbbi cihaz üreticileri ürünlerinin biyouyumluluk performansını kanıtlamakla yükümlüdür. Çoklukla, Tıbbi malzemelerin biyouyumluluk performansı ISO 10993-1 Tıbbi malzemelerin biyolojik değerlendirilmesi – ISO 10993-1: 2009 Bölüm 1: Bir risk yönetim sürecinde değerlendirme ve deney standardında belirlenen cihaz sınıflandırmasına uygun olarak seçilmekte ve en genel anlamda aşağıdaki biyolojik etkilere göre değerlendirilmektedir:
Yukarıda belirtilen en yaygın testler dışında, tıbbi cihazın sınıflandırmasına göre ek testler de gerekebilir.
Aşağıdaki tabloda tıbbi malzemelerin vücut teması ve temas süresine uygun olarak gereken biyouyumluluk testleri gösterilmiştir. Son olarak “Biyouyumluluk testleri”nin bitmiş ürüne uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.
X = ISO 10993-1 standardında belirtilen testler
ϴ= Amerika (FDA) pazarına başvuruda yapılması gereken testler
Not1= Doku, doku sıvısı ve derialtı boşluğunu da içermektedir.
Not2= Ekstrakorporeal dolaşıma katılan bütün cihazlar için yapılmalıdır
Biyouyumluluk testleri; sitotoksisite, malzeme ve kimyasal karakterizasyon kapsamındaki testler ve trombus oluşumu hariç diğer kan uyumluluğu testlerinin dışında çoğunlukla hayvanlar üzerinde yürütülmektedir. Her bir biyouyumluluk testinde kullanılacak hayvan sayısı testin içeriğine bağlı olarak birbirinden farklıdır. Yine aynı şekilde, her bir biyouyumluluk testinin süresi de birbirinden farklılık göstermektedir.
Biyouyumluluk testlerini laboratuvarımız EUROLAB dan yaptırabilirsiniz.